CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eğitimde yaşanan sorunları Meclis’e taşıdı. Atamalarla ve taşımalı eğitimle ilgili sorunlara değinen Gürer, Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Cumhuriyet Irk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eğitimle ilgili sorunlar ile hoca, öğrenci, taşımalı eğitim bölge öğrenciler ve diğer konularla ilgili sayısal verilerin açıklanması istemiyle Ulusal Eğitim Bakanlığı’na yazılmış soru önergesi verdi.
Gürer, Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer kadar yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
– İlk, ortaöğretim ve liselerde amaçlamak üzere taşeron, sözleşmeli ve kadrolu memur olarak işe alınan temizlik görevlisi sayısı kaçtır?
-Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında İŞKUR göre Milli Eğitim Bakanlığı’na güvenlik ve temizlik görevlisi olarak alınacak 50 bin görevliden temizlik görevlisi olarak çalışacak kişilerin sayısı kaçtır?
– MEB’e emrindeki devir yapan kadrolu, sözleşmeli, vekil, geçici öğretmen dağılımlı sayısı kaçtır?
– Öğretmen açığı var mıdır?
– Branş öğretmen sayısı tatmin edici midir?
– Taşımalı eğitim bölge öğrenci sayısı kaçtır?
– 2021 -2022 eğitim ve öğretim yılında öğrenci yetersizliği sebebiyle eğitime açılmayacak mektep var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?
– İlk, ortaöğretim ve liselerde TYP kapsamında işe alman, daimi işçi ve taşeron olarak çalışan kaç birey vardır?
– Aralıksız kadrolu işçi ve memur olarak MEB’e ast kaç çalışan vardır?
– 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında etkinlik bildiren toplam mektep sayısı kaçtır?
– Temizleme, hizmet görevlisi olmayan okul var mıdır?
– TYP dahilinde İŞKUR göre Milli Eğitim Bakanlığı’na emniyet ve temizleme görevlisi olarak alınacak temizlik görevlilerinin sürekli kadroya alınması düşünülmekte midir?”
114 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN
CHP’li temsilci Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Özer, bakanlıklarına tabi devlete ait kurumlarda görev yapan kadrolu hoca sayısının 774 bin 536, sözleşmeli hoca sayısının ise 114 bin 1 olduğunu açıkladı.
Bakan Özer, eğitim öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki unvanlarda kadrolu ve sözleşmeli statüde ödev yapan personel sayısının da 79 bin 451 olduğunu belirtti.
TAŞIMALI ÖĞRENCİ SAYILARI
Eylül 2021 tarihi itibariyle devlete ait ve özel mektep öncesi, ilkokul, ortaokul, lise okul sayıları ve yaygın eğitim (devlete ait) kurum sayıları toplamı 71 bin 711 olduğunu kaydeden Özer, “2020-2021 eğitim öğretim yılı öğrenci nakliye uygulaması kapsamında ilköğretim 694.654, ortaöğretim 483.603, özel eğitim 122.121 olmak üzere toplam 1.300.378 öğrenci taşınmıştır” açıklamasında bulundu.
Gürer, taşımalı eğitimin ayrı sorunlar ürettiğini, göçleri tetiklediğini, köy okullarının kapanmasına neden olduğunu, veli -mektep ilişkisini daralttığını, ilköğretim çağında çocukların gidiş-geliş, yemek sorunları oluştuğunu belirtti. Gürer, “Bu dilekçe köy okullarında öğrenci sayısı düşüklüğüne bakılmadan köyde eğitime dönüştürülmelidir. Öğrenci okuluna, köyünde, mahallesinde gidebilmelidir. Ilk Önce kırsalda bu anlamda alıştırma başlatılmalıdır. Taşımalı eğitim, kapanan köy okullarını anlatıyor” diye konuştu.
20 BİN 603 ATAMA YAPILDI, 15 BİN DEVIR DAHA YAPILACAK
Özer, “Eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı bakanlığımıza tatbik izni verilen öğretmen kadroları çerçevesinde karşılanabilmektedir. 2021 yılı içinde 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu gereği şehit yakını ataması, engelli hoca ataması, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında korunmaya yoksul çocuk ataması, ulusal sporcu ataması ve ilk görev edinmek üzere toplam 20 bin 603 hoca ataması yapılmıştır. Son olarak bakanlığımıza ast eğitim kumrularına 15 bin 000 sözleşmeli öğretmen ataması tasarlanmış olup, atamaya ilişkin ön başvurular ve sözlü sınav merkezi tercihleri 27/09/2021-08/10/2021 tarihleri aralarında alınmıştır” dedi.
Gürer, öğretmen açığı aleyhinde alımların beceriksiz kaldığını ve daha çok atamanın durum olduğunu söyledi.
ENGELLİ ÖĞRETMEN ATAMASI
Bakan Özer, “Keza 2021 Şubat ayında 500 engelli hoca ataması yapılmış olup, Aralık ayında da yapılması planlanan 750 engelli hoca atamasına ilişkin bildiri yayımlanmıştır” dedi. CHP’li vekil Gürer, engelli hoca atamalarının eksik olduğunu, 750 engelli öğretmen alım sayısı artırılması gerektiğini söyledi.
42 BİN TYP’Lİ
Bakan Özer, Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında 42 bin personelin 81 il emrine dağıtımının yapıldığını da açıklamalarına ekledi. CHP’li Gürer MEB çalışanların aralıksız emekçi kadrosuna alınması gerektiğini belirtip, işçilerin geçici çalıştırılması ve kadro verilmemesi ciddi bir haksızlık olduğunu ifade etti.
GÜRER: ‘HOCA AÇIĞI DERHAL KAPATILMALI’
Önergeyi Meclis’e taşıyan Gürer, devir bekleyen 500 bine yakın öğretmen olduğunu, buna rağmen okulların öğretmen ihtiyacının da asgari 100 bin olduğunun, açıklama edildiğini aktardı. Gürer, “Okullar açıldı. Bakan yeni hoca ataması için çalışmadan söz ediyor. Atamalar bir an önce yapılmalıdır” diye konuştu.
ÖĞRETMENLER ARASINDA STATÜ AYIRIMI OLMAMALI
Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda sözleşmeli, temsilci, ücretli gibi tanımlarla öğretmen ataması yaptığına da değinen Gürer, “Okullarda sözleşmeli, ücretli, delege ve kadrolu gibi ayrımlar, egzersiz barışında sorunlara yol açıyor. Tüm öğretmenler kadrolu olmalıdır” ifadelerini kullandı.