Eğitim Reformu Girişimi’nin raporuna göre, 2020-21 eğitim öğretim döneminde ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim çağındaki tam 675 bin öğrenci mektep dışarıya kaldı.
Mustafa BİLDİRCİN
Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) hazırladığı, “Öğrenciler ve Eğitime Erişim” dosyası yayımlandı. Yaşa göre okullaşma oranlarının hesaplandığı egzersiz, 675 bin 861 çocuğun eğitimin dışında kaldığını ortaya koydu.
Öğrenciler ve Eğitime Erişim dosyasında, ülkedeki uzakta eğitim sürecindeki imkânların çocuktan çocuğa büyük farklılıklar gösterdiği belirtilerek, “Derinleşen dijital uçurum, eğitim sistemi içindeki eşitsizlikleri keskinleştirdi” denildi. Dosyada, MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan, “Sayılarla Uzaktan Eğitim” verileri de değerlendirildi. Uzak eğitime erişim için cep telefonu kullanan öğrencilerin oranının yüzde 60 olduğunun altını çizen ERG, “Çocukların kaliteli uzakta eğitime erişimi için kaynakların artırılmasına gereklilik var. Bunun yanı sıra uzakta eğitime erişebiliyor olmak öğrencinin kaliteli eğitime de erişebildiği anlamına gelmiyor” değerlendirmesinde bulundu. Dosyada paylaşılan ve Haziran 2020 dönemini kapsayan verilere kadar, en yoksul yüzde 20’lik kesimdeki ailelere mensup çocukların çevrimiçi eğitime erişim oranı yüzde 14’te kaldı.
Salgın sebebiyle milyonlarca öğrencinin gelişimlerine yön verecek kayda değer deneyimleri edinemediğine uyarı çeken ERG dosyasında, “Öğrencilerin İyi Olma Hali” başlığı aşağıda şunlar kaydedildi: “Günlük düzenin bozulması, grup içi etkileşimin azlığı, hasta olma korkusu, gelecek kaygısı, sosyal mesafe zorunluluğu gibi faktörler öğrencilerin iyi olma halini Mart 2020’den bu yana etkiliyor.”
ENDİŞE VERİCİ BOYUTTA
Dosyada, 2020-2021 eğitim öğretim dönemine yönelik okullaşma oranlarının, “vesvese verici” olduğu belirtildi. Buna göre, 14 yaşındaki çocukların yüzde 3,6’sı okula belirli değilken bu oran 17 yaşındaki çocuklarda ise yüzde 15,5’e fırladı. Gerekli eğitim zarfında olmayan okulöncesi ise okula açıklanmış öğrenci oranının asgari olduğu kademe oldu. Okulöncesi eğitim çağında bulunan üç yaşındaki çocukların yüzde 94,4’ü, dört yaşındakilerin yüzde 83,6’sı, beş yaşındakilerin ise yüzde 41,5’i okula tescil olmadı.
ERG’nin çalışmasındaki mektep dışındaki çocukların sayısı, dehşet tabloyu gözler önüne serdi:
6-9 yaş grubundaki çocukların 143 bin 861’i,
10-13 yaş grubundaki 5 milyon 153 504 çocuğun takriben 74 bin 726’sı,
14-17 yaş grubundaki 4 milyon 948 bin 853 çocuğun 457 bin 274’si.
4-6 Yaş Kuran kurslarının zorunlu eğitim çerçevesinde değerlendirilmesine yönelik Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılan girişimlere de dosyada yer verildi.
Diyanet’in raporlarında, 4-6 yaş Kuran kurslarında 181 bin 808 öğrencinin öğrenim gördüğünün belirtildiği, MEB istatistiklerine göre ise “toplum temelli olarak kurumlar”daki öğrenci sayısının 113 bin ile açıklama edildiğinin altı çizildi. Veriler arasındaki tutarsızlığa uyarı çeken ERG, “Çocukların ne kadarının Diyanet kurslarda eğitim gördüğü paylaşılmalı” ifadesini kullandı.